Mit jelent? Mi a jelentése?

Ritkán vagy rosszul használt, esetleg tökúj szavak jelentéséről.

Hogyan kell szörnyethalni?

2020. december 31. 15:18 - mv.

szörnyethalt!

Fú de jól hangzik, ugye?
Kisgyerek koromban némelyik mese végén a gonosz halt szörnyet, de akkor még nem kattintásban mérték a média sikerét, manapság viszont az alacsonyabb igényeket kiszolgáló bulvársajtó mindennapos szóhasználata bárkire, aki nem ágyban, párnák között halt meg.

a motoros szörnyethalt

lezuhant és szörnyethalt

a kerekek alá szorul és szörnyethalt

Nos ezek a szegény áldozatok egészen biztosan nem haltak szörnyet, szörnyet ugyanis az hal, aki valamitől megijed és az ijedtség okozta sokk miatt leáll mondjuk a szíve.

Szörnyethalni  mit is jelent?

teszi fel a kérdés az Orvosi Lexikon. Meg is válaszolja mindjárt:

"A felszabaduló hormonok közül a leggyorsabban és legnagyobb mennyiségben keringésbe dobott adrenalin szerepe lehet a legfontosabb. Hirtelen baleset következtében nincs idő az idegi-hormonális riasztásra, így szörnyethalásról nem beszélhetünk, a halált konkrét, végzetes sérülések okozzák."

Ha valakinek hihetünk, akkor az épp egy orvos.
Nem egy szenzációhajhász, tudatlan újságíró.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitjelent.blog.hu/api/trackback/id/tr6416366476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása